Сенатът на САЩ (горната камара на американския Конгрес) гласува в сряда за отмяна на подкрепяната от президента Джо Байдън задължителна ваксинация срещу COVID-19 за частния бизнес, съобщи FOX Bussiness. Гласуването завърши с 52 гласа "за" срещу 48 гласа "против".

Умереният демократ Джо Манчин от щата Западна Вирджиния и Джон Тестър от щата Монтана се присъединиха към републиканците, за да гласуват в полза на отмяната.

Дори и с одобрението на Сената, подкрепената от Републиканската партия резолюция обаче е малко вероятно да отмени задължителната ваксинация. Не се очаква Камарата на представителите, долната камара, която е контролирана от демократите, да предприеме мярката и президентът Байдън вероятно ще наложи вето на законопроекта.

Припомняме, че Федерален съд в САЩ в края на ноември блокира намеренията на администрацията на президента да наложи задължителната ваксина срещу COVID-19 за здравни работници в 10 щата.

10-те щата съдиха администрацията на Байдън, като твърдят, че заповедта за задължителна ваксинация е противоконституционна.

Съд в САЩ забрани задължителната ваксинация

Съд в САЩ забрани задължителната ваксинация

Удар по политиката на Джо Байдън срещу COVID-19

В началото на ноември, Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании.

Белият дом нареди на около 84 милиона служители от частни компании в страната да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Както следва от заповедта, тази мярка е предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души.