Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента на САЩ Джо Байдън изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании. Това съобщи в събота Ройтерс.

Съдът се е позовал на "сериозни законодателни и конституционни" нарушения, причинени от установеното изискване.

САЩ дават краен срок за ваксинация на средния и голям бизнес до 4 януари

САЩ дават краен срок за ваксинация на средния и голям бизнес до 4 януари

Неваксинираните служители - с ежеседмичен отрицателен тест и с маски

Решението на съда е реакция на съвместна петиция на няколко компании, правозащитни групи, както и на представители на щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи, Южна Каролина и Юта.

По-рано Белият дом нареди на около 84 милиона служители от частни компании в страната да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Както следва от заповедта, тази мярка е предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души.

Ваксината на J&J показа 74% ефективност в САЩ

Ваксината на J&J показа 74% ефективност в САЩ

В Минесота, Аризона, Флорида, Уисконсин и Айова между 27 февруари и 22 юли

Walmart, най-големият частен работодател в страната, заяви в края на юли, че изисква всички работници в централата му в Бентънвил, Арканзас, както и неговите мениджъри, които пътуват в САЩ, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до 4 октомври. Но компанията спря да изисква ваксина за своите работници на първа линия.

United Airlines изискваше служителите в САЩ да бъдат ваксинирани или да бъдат изправени пред прекратяване на рбота. Само много малък брой от нейните 67 000 работници отказаха да го направят.

През август Tyson Foods каза на своите 120 000 работници в САЩ, че трябва да бъдат ваксинирани до 1 ноември. Седмица преди този краен срок компанията заяви, че 96% от нейната работна сила е напълно ваксинирана.

Някои компании обаче изразиха опасения, че някои колебливи от ваксините работници може да напуснат.