Десетки милиони американци, които работят в компании със 100 или повече служители, ще трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до 4 януари или да се тестват за вируса ежеседмично съгласно правителствените правила, издадени в четвъртък, съобщава АП. 

Администрацията по безопасност и здраве при работа заяви, че компаниите, които не спазват изискванията, могат да бъдат наказани от близо 14 000 долара за нарушение.

Новите изисквания, които бяха представени за първи път от президента Джо Байдън през септември, ще се прилагат за около 84 милиона работници в среден и голям бизнес, въпреки че не е ясно колко от тези служители са неваксинирани.

По-строги правила ще важат за още 17 милиона души, които работят в старчески домове, болници и други заведения, които получават пари от Medicare и Medicaid. Тези работници няма да имат възможност за тестване и ще трябва да бъдат ваксинирани.

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Продължава със задължителната ваксинация навсякъде, където може

Работниците ще могат да искат изключения по медицински или религиозни причини.

Публикуването на правилата последва седмици на регулаторен преглед и срещи с бизнес групи, профсъюзи и други. Регламентите са в основата на усилия на Байдън за борба с разпространението на COVID-19, който уби повече от 740 000 души в САЩ.

OSHA изготви правилата под ръководството за спешни случаи, предназначени да защитят работниците от непосредствена опасност за здравето. Висши служители на администрацията казаха, че правилата изпреварват държавни закони или заповеди, включително тези, които забраняват на работодателите да изискват ваксинации, тестове или носене на маски за лице.

Администрацията ще бъде изправена пред незабавно предизвикателство от републиканските държавни служители, които нямат търпение да се срещнат с Байдън в съда. Повече от две дузини републиканци, служещи като главни щатски прокурори, посочиха, че възнамеряват да заведат дело, като се аргументираха, че само Конгресът може да постанови такива широки изисквания при спешни правомощия.

Миналата седмица 19 щата заведоха дело, за да спрат изискване на Байдън за ваксиниране на служители на федерални изпълнители. Това изискване трябваше да влезе в сила на 8 декември, но администрацията каза в четвъртък, че ще бъде отложено до 4 януари, за да съответства на изискванията за други големи работодатели и доставчици на здравни услуги.

Работниците ще трябва да получат или две дози от ваксината Pfizer или Moderna, или една доза от ваксината Johnson & Johnson до 4 януари. Неваксинираните служители трябва да подават потвърден отрицателен тест на компанията поне веднъж седмично и да носят маски за лице на работа.

Служителите с положителна проба трябва да бъдат отстранени от работното място.

OSHA ще изисква от фирмите да предоставят платен отпуск на служителите, за да получат ваксини и отпуск по болест, за да се възстановят от страничните ефекти, които им пречат да работят. Изискванията за маски и платен отпуск за ваксинация ще влязат в сила от 5 декември.

В САЩ са поставили около 413 млн. дози ваксини срещу COVID-19

В САЩ са поставили около 413 млн. дози ваксини срещу COVID-19

Над 190 млн. души са напълно ваксинирани

Центровете за Medicare & Medicaid Services издадоха правило, изискващо ваксинация за работници в 76 000 здравни заведения и доставчици на домашни здравни грижи, които получават финансиране от правителствените здравни програми. Висш служител на администрацията каза, че няколко големи частни здравни организации са наложили свои собствени мандати и са постигнали високи нива на ваксинация - 96% или повече - без да има много напускащи работа.

Белият дом гледа на новите изисквания като на мощен инструмент за намаляване на редиците на десетките милиони американци, които досега са отказвали да получат ваксина.

В продължение на седмици Байдън насърчава бизнеса да не чака влизането в сила на правилото на OSHA. Той изтъкна фирми, които вече са обявили свои собствени мандати за ваксинация и призова други компании да последват примера им.

Служители на администрацията казват, че тези усилия се отплащат, като около 70% от възрастните в САЩ вече са напълно ваксинирани.

Walmart, най-големият частен работодател в страната, заяви в края на юли, че изисква всички работници в централата му в Бентънвил, Арканзас, както и неговите мениджъри, които пътуват в САЩ, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до 4 октомври. Но компанията спря да изисква ваксина за своите работници на първа линия.

United Airlines изискваше служителите в САЩ да бъдат ваксинирани или да бъдат изправени пред прекратяване на рбота. Само много малък брой от нейните 67 000 работници отказаха да го направят.

През август Tyson Foods каза на своите 120 000 работници в САЩ, че трябва да бъдат ваксинирани до 1 ноември. Седмица преди този краен срок компанията заяви, че 96% от нейната работна сила е напълно ваксинирана.

Някои компании обаче изразиха опасения, че някои колебливи от ваксините работници може да напуснат, оставайки с изтъняваща работната сила във вече стегнатия пазар на труда.

Няколко големи бизнес групи се оплакаха от времето на мандата. Групите на търговците на дребно се притесняват, че изискването може да наруши дейността им по време на критичния период на коледно пазаруване. Търговците на дребно и други също казаха, че това може да влоши прекъсванията на веригата за доставки.

Мандатът на федералните изпълнители доведе до демонстрации от опоненти, включително работници в полигона за тестване на ракетни двигатели на НАСА в Мисисипи. Някои казаха, че са имунизирани, защото са се заразили с COVID-19. Други казаха, че ваксините нарушават техните религиозни вярвания и конституционни права.

"Никой не трябва да бъде принуждаван да се лекува, само за да запази работата си", каза Нила Тръмбах, инженер в обекта. "Тук има години и години опит и умения и просто искам всеки, който гледа, да види какво можем да загубим тук, ако тези хора не запазят работата си."

Десетки групи поискаха срещи със служители на администрацията, за да изложат своите опасения и възражения срещу вероятните разпоредби на правилото на OSHA, включително Търговската камара на САЩ, Националната асоциация на производителите, AFL-CIO и организации на антиваксъри.

САЩ се подготвят за ваксинация на деца от 5 до 11 г. с Pfizer

САЩ се подготвят за ваксинация на деца от 5 до 11 г. с Pfizer

Вероятно още от следващия месец ще бъде възможно