Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в изказването си в петък, че неваксинираните американци причиняват "много щети" на страната, като излагат на риск икономиката й и забавят възстановяването, съобщава ЕнБиСи.

"Отказът от ваксинация коства много на всички", заяви Байдън и добави, че продължава напред със задължителната ваксинация навсякъде, където може, като вече изисква две трети от американските работници да бъдат ваксинирани.

Байдън също така отбеляза, че здравните агенции заедно с правителството се стремят да разширят програмата за бустер дози и в крайна сметка ще позволят тя да бъде администрирана на широката общественост.

Байдън призовава американците да получат бустери, казва, че скоро ще направи същото. Директорът на CDC Рошел Валенски заяви рано в петък, че агенцията съветва за трета доза от ваксината на Pfizer за възрастни хора и някои рискови групи, включително основни работници като учители и служители на хранителни магазини, като отива по-далеч от препоръките на група от съветници на CDC .

60% от гласоподавателите в САЩ подкрепят задължителната Covid ваксинация

60% от гласоподавателите в САЩ подкрепят задължителната Covid ваксинация

38% искат да се удвоят усилията за ваксиниране на останалите неваксинирани американци

"Ако сте получили ваксината Pfizer през януари, февруари, март тази година и сте на възраст над 65 години, отидете да вземете бустер", каза Байдън в петък. "Или ако имате заболяване като диабет или сте работник на първа линия, като здравен работник или учител, сега можете да получите безплатен бустер. Аз ще си направя бустер, трудно е да призная, че съм над 65 години, но ще си направя бустер."

Официални лица заявиха, че данните от Израел и Великобритания показват признаци на отслабване на защитата, особено при възрастните хора и че е необходимо да се действа бързо.

Байдън каза, че в крайна сметка неговата администрация планира да даде бустери на всички американци. За тези, които са получили ваксините Moderna и Johnson & Johnson, той каза, че те все още имат високо ниво на защита и че учените работят за преглед на данните.

CDC заяви, че хората на възраст над 65 години и обитателите на старчески дом трябва да получат бустер шест месеца след втората си доза, заедно с тези на 50 до 64 години, които имат основно заболяване. Тези от 18 до 49 години с медицински състояния или които са изложени на повишен риск поради професионална или институционална среда могат да получат ваксина.

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Няма да има уволнени, който откаже - тестове, дистанция, маски и ограничения за пътуване

Байдън отново призова неваксинираните американци за разпространението на вируса и критикува държавните служители, които повдигнаха съмнения относно ваксините. Сред допустимите за ваксина 75% са поне частично ваксинирани. Броят на новите случаи започна да намалява този месец след нарастване, предизвикано от Делта варианта, което доведе до препълване на болниците с предимно неваксинирани пациенти.

"Постъпете правилно, разбирам, че има много дезинформация, с която сте подхранвани, опитайте се да преразгледате това, да стигнете до хора, на които имате доверие, които са ваксинирани и да ги питате", каза Байдън.

"Ваксинирайте се. Но не само защото го казвам аз, слушайте гласовете на неваксинираните американци, лежащи в болници, поели последния си дъх и буквално казват - "само ако бях ваксиниран"."

Над 90% от американския военен персонал вече са ваксинирани. "Само преди четири седмици Министерството на отбраната на САЩ въведе задължителни ваксинации за армията. 92% от военнослужещите на действителна служба вече са ваксинирани", добави Байдън.

"По-голямата част от американците постъпват правилно. Но за да влошат нещата, има определени служители, които активно работят за подкопаване с невярна информация заа борбата срещу Covid-19. Това е напълно неприемливо."

Икономистите намалиха очакванията за последната половина на годината след поредица от разочароващи икономически доклади. Икономиката на САЩ добави само 235 000 работни места през август, доста по-малко от очакванията за 720 000 от икономистите, анкетирани от Dow Jones.

Тази седмица Федералният резерв прогнозира БВП през 2021 г. да се повиши с 5,9% годишно темпо, спрямо предишната си прогноза от 7% ръст.

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Ваксинацията ще включва целия персонал на действаща военна служба, резерва и националната гвардия