По-голямата част от американците, включително избирателите от крайградските райони, подкрепят Covid мандатите за ваксини за федерални работници, както и за частни компании, според проучване на Axios/Ipsos.

Констатациите, последвани от обявяването на мандатите на президента Байдън миналата седмица, показват, че макар ходът му да е разделящ, той може да бъде политически по-безопасен, отколкото се надяват опонентите му.

От политическа гледна точка, той е особено подкрепен от независими, коментира Клиф Йънг, президент на Ipsos Public Affairs.

"Въпросът номер 1 за Байдън е COVID и той губи позиции по този въпрос, особено сред независимите ... това трябва да спре кървенето ... това е инициатива, която би могла да го укрепи."

Въпреки това, "той не печели точки с републиканците. Той печели много точки с демократите, но те вече го подкрепят."

На респондентите са зададени два отделни въпроса: Подкрепяте ли федералното правителство да изисква всички федерални служители да бъдат ваксинирани срещу COVID-19? Подкрепяте ли правилото на федералното правителство, което изисква всички компании със 100 или повече служители да накарат целия персонал да бъде ваксиниран или да се подлага на редовни тестове за COVID?

Общите им отговори бяха практически идентични: 42% решително подкрепиха и двете; 18% донякъде подкрепят и двете; 13% -14% донякъде се противопоставят и на двете; и 25% -26% категорично се противопоставиха и на двете.

С други думи, респондентите не правят големи разграничения между мандатите за държавни или частни служители.

Високите концентрации на силна опора и силно противопоставяне подсилват дълбочината на поляризация.

Около седем на всеки 10 респонденти в градовете подкрепят мандатите или изискванията за тестване, в сравнение с почти шест на 10 избиратели в крайградските райони - и малко по-малко от половината избиратели в селските райони.

Около две трети от респондентите на 65 и повече години или под 30 години подкрепят мандатите - в сравнение с малко повече от половината от тези между тях.

Анкеторите също попитаха респондентите тази седмица коя от следните опции трябва да бъде настоящият приоритет на политиката с ваксините срещу COVID на федералното правителство.

38% казват, че трябва да се удвоят усилията за ваксиниране на останалите неваксинирани американци. (Това включва почти половината от ваксинираните респонденти, но само един на всеки 10 неваксинирани респонденти.)

28% дава приоритет на бустерните дози за всеки американец, който иска. 19% биха предпочели да се направят ваксините достъпни за хората в развиващите се страни.

100 млн. американци засягат затегнатите правила за ваксинация

100 млн. американци засягат затегнатите правила за ваксинация

Байдън обяви новите очаквани мерки