100 млн. американци засягат затегнатите правила за ваксинация, които президентът Джо Байдън обяви тази сутрин, съобщи АП.

Държавният глава обяви промените в "Туитър".

Министерството на труда ще изиска от всички работодатели с повече от 100 служители те да бъдат или напълно ваксинирани, или да представят отрицателен тест поне веднъж седмично. Някои от най-големите компании вече са направили това: United, Disney, Tyson и Fox News. Работодателите трябва да дадат на служителите си отпуск, за да се ваксинират. Разширявам изискванията за ваксинация, за да се обхванат тези, които работят в болници и други медицински заведения, написа Байдън. 

Също така се удвояват глобите за неносене на маски.

Докато се борим с COVID-19 тук у дома, трябва да продължим усилията си i в чужбина. Гордеем се, че сме дарили близо 140 милиона ваксини и сме започнали да доставяме допълнителни 500 милиона - повече от всички други страни взети заедно. Това е американското лидерство на световната сцена.

Байдън подписа изпълнителна заповед, която ще обхване милиони федерални работници и контрактори, които правят бизнес с федералното правителство, уточнил източникът.

Мерките бяха очаквани. Вчера стана ясно, че Байдън планира да изисква от всички федерални служители и правителствени контрактори да се ваксинират срещу COVID-19.

Всеки четвърти с COVID-19 в САЩ е дете

Всеки четвърти с COVID-19 в САЩ е дете

Над 5 милиона са случаите на заразени деца в страната от началото на пандемията

Като част от тласъка за ваксинация, Министерството на отбраната, Министерството по въпросите на ветераните, Индианската здравна служба и Националният институт по здравеопазване "ще завършат изпълнението на обявените по-рано изисквания за ваксинация, които обхващат 2,5 милиона души".

Малко над 53% от американците са напълно ваксинирани, включително почти две трети от възрастното население според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Болестта е убила повече от 651 000 американци.