Президентът на САЩ Джо Байдън планира да изисква от всички федерални служители и правителствени контрактори да се ваксинират срещу COVID-19. Това е съобщил пред "Ройтерс" източник, запознат с въпроса.

През юли Байдън настоя, че федералните работници трябва да се ваксинират или да се подлагат на редовни тестове за COVID-19 и други правила за безопасност като задължителни маски на работното място и ограничения за официално пътуване.

Байдън ще подпише изпълнителна заповед днес, която ще обхване милиони федерални работници и контрактори, които правят бизнес с федералното правителство, уточнил източникът.

Всеки четвърти с COVID-19 в САЩ е дете

Всеки четвърти с COVID-19 в САЩ е дете

Над 5 милиона са случаите на заразени деца в страната от началото на пандемията

Като част от тласъка за ваксинация, Министерството на отбраната, Министерството по въпросите на ветераните, Индианската здравна служба и Националният институт по здравеопазване "ще завършат изпълнението на обявените по-рано изисквания за ваксинация, които обхващат 2,5 милиона души".

В реч по-късно днес Байдън ще се съсредоточи върху новите планове за ваксиниране на повече хора, подобрявайки защитата на тези, които вече са получили дози, и поддържането на училищата отворени, каза говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Малко над 53% от американците са напълно ваксинирани, включително почти две трети от възрастното население според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Болестта е убила повече от 651 000 американци.

Бустер дози ваксина в САЩ от септември само с Pfizer

Бустер дози ваксина в САЩ от септември само с Pfizer

Ваксината получи пълно одобрение през август