Научните съветници на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ във вторник единодушно одобриха ваксината срещу коронавирус на Pfizer-BioNTech за деца на възраст от 5 до 11 години, предаде New York Times.

Това е очакван ход, след като преди това американската агенция по храните и лекарствата FDA разреши ваксината на Pfizer/BioNTech да се прилага при деца от 5 до 11 години.

Ако д-р Рошел Валенски, директорът на агенцията, официално приеме препоръката, както се очаква, ваксинациите за тези деца могат да започнат още тази седмица. Д-р Валенски се появи накратко в началото на срещата, като отбеляза, че това е "денят, който много от нас са много нетърпеливи да видят".

C.D.C. одобрението на панела пристига точно, когато американците се подготвят за потенциално рисков празничен сезон. Случаите в Съединените щати намаляват стабилно от седмици, но експерти предупредиха, че събиранията на закрито може да доведат до ново покачване. Много американци изглежда са решени да празнуват и авиокомпаниите вече се подготвят за може би най-натоварения сезон за пътувания от началото на пандемията.

Докато сравнително малко от 29 милиона деца в тази възрастова група ще бъдат напълно имунизирани за месец, дори частичната ваксина ще осигури известна защита срещу коронавируса. Всеки милион дози, дадени на деца на възраст от 5 до 11 години, ще предотврати около 58 000 случая и 226 хоспитализации в тази група, според CDC.

Очаква се имунизирането на тези деца да предотврати около 600 000 нови случая от ноември 2021 г. до март 2022 г. Повишаването на имунитета може да намали шансовете малките деца да предадат вируса на уязвими възрастни в техните семейства и общности, отбелязват здравните служители.

COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech показва 90,7% ефикасност при деца

COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech показва 90,7% ефикасност при деца

Твърдението е на самата компания

Ваксинациите на по-малките деца вероятно ще помогнат на училищата да останат отворени. Епидемията затвори около 2300 училища между началото на август и октомври, което засегна повече от 1,2 милиона ученици, според данни, представени на заседанието на комисията.

Пандемията също така спря рутинните имунизации, увеличи пропуските в образованието и ескалира нивата на тревожност и депресия сред децата. "Ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години не само ще помогне за предотвратяване на инфекция с Covid-19 и сериозни последици от инфекцията в тази възрастова група, но също така ще помогне на децата емоционално и социално", каза д-р Памела Рокуел, която представлява Американската академия по Семейни лекари в CDC панел.

Все пак около трима от 10 родители казват, че определено няма да ваксинират своето дете на възраст от 5 до 11 години, според последното проучване на Kaiser Family Foundation. Само около трима от 10 родители казаха, че ще имунизират детето си "веднага", процент, който почти не се е помръднал след подобни проучвания през юли и септември.

Много други родители са нетърпеливи да видят децата си ваксинирани възможно най-бързо. В очакване на решението на CDC администрацията на Байдън е привлякла повече от 20 000 педиатри, семейни лекари и аптеки, които да прилагат ваксините. Около 15 милиона дози вече се изпращат до местата за ваксинация в цялата страна, съобщиха федерални служители в понеделник.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Проучване показва, че тя е безопасна за употреба