Великобритания регистрира най-голямото си увеличение на чуждестранните работници от началото на пандемията COVID-19 до юни, като това се случва предимно за сметка на работници извън Европейския съюз, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

От януари 2021 г. повечето граждани на ЕС, които към онзи момент не са работили във Великобритания, трябва да получават заплата, която не подбива значително съществуващите заплати и да имат гаранции от работодателя си, след като заради Брекзит загубиха предишното си почти неограничено право на работа.

Промяната след Брекзит поставя мигрантите от ЕС на една и съща основа с тези от останалата част на света, но предизвика оплаквания от работодатели, които намират процеса за бюрократичен и възпрепятстващ наемането на работници за места, на които се плащат по-малко от 25 600 паунда (около 60 хил.лв) годишно.

Данните от Службата за национална статистика във вторник показват, че броят на родените в чужбина работници във Великобритания се е увеличил с 223 000 през годината до края на юни, спрямо увеличение от 184 000 през годината до март и най-голямото увеличение от началото на 2020 г.

"Миграцията - ключов източник на недостига на работници през пандемията - показва някои признаци на възстановяване", каза Джеймс Смит, икономист в ING.

Данните може да бъдат приветствани от Bank of England, която се притеснява, че недостигът на кандидати за заемане на работни места може да увеличи заплатите твърде бързо и да влоши неотдавнашния скок на инфлацията.

Самуел Томбс от Pantheon Macroeconomics каза, че миграцията вероятно ще нарасне още повече, тъй като праговете на заплатите за спонсориране на работни визи не са били повишени в съответствие със средните заплати, които са с 5,1% по-високи от преди година.

Последните данни потвърждават голяма промяна в миграционните модели в сравнение с преди Брекзит.

Работниците извън ЕС са се увеличили със 189 000, докато броят на работниците от ЕС се е увеличил с 34 000 през последната година.

Предишни правителствени данни показаха, че Индия, Нигерия и Филипините са страните, чиито граждани са получили най-много квалифицирани работни визи през годината до март.

За разлика от тях повече от един милион работници от ЕС се преместиха във Великобритания между финансовата криза от 2008-09 г. и референдума за Брекзит през юни 2016 г., откогато броят на заетите работници, родени в ЕС, като цяло се стабилизира на малко под 2,4 милиона.

Броят на работниците извън ЕС, наети във Великобритания, се е увеличил до 3,9 милиона от 3,1 милиона през шестте години от юни 2016 г.

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Чувстват се предадени и недоверчиви към страната, която вече наричат свой ​​дом