Икономиката на Еврозоната се очаква да се развива с бързото темпо от 2.4% през настоящата година, след като приключи 2006 г. с отлични стойности, предаде money.bg , като цитира доклада на Европейската комисия.

През 2007 г., прогнозата за ръст на икономиката на Еврозоната се запазва на 2.4%, но за целия ЕС се очаква ръст от 2.7%. В предишното си проучване се предвиждаше ръст на БВП на ЕС също с 2.4%.

За миналата година са ревизирани стойностите, като БВП на Еврозоната е нараствало с 2.7%, а този на ЕС с 2.8%. През ноември оценката за ръст на БВП беше 2.6% в Еврозоната и 2.8% в ЕС.

Тези оптимистични данни показват, че европейската икономика отново се развива с добри темпове, след като през 2005 г. БВП на Еврозоната покачи с 1.4%, а този на ЕС с 1.7%.

Вътрешното потребление е главният действащ фактор, който спомага за бурното развитие на икономиката. Три милиона нови работни места са били разкрити през миналата година, като 2 милиона от тях са били в Еврозоната.

Инфлацията в Еврозоната трябва да се забави до 1.8% на годишна база, след като цената на петрола се срина от достигнатите рекордни нива през 2006 г. Това е под определената за комфорт граница от 2%. През 2006 г. инфлацията в Еврозоната така и не успя да се понижи под 2.2%.