Няма обективни причини Standard & Poor's (S&P) да понижи рейтинга на Русия в чуждестранна валута до "селективен дефолт". В това е убеден прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Недвусмислено ясно е, че няма обективни причини за такова неизпълнение. Русия разполага с всички необходими възможности да изпълни всички свои задължения", подчерта говорителят на Кремъл. Евентуалното обявяване на фалит, Песков определя като неконструктивна позиция на нашите опоненти, която само може да усложни ситуацията.

Песков се позовава и на министъра на финансите Антон Силуанов, който посочва, че това може да бъде само технически фалит, т.е. причинен от човека.

S&P понижи кредитния рейтинг на Русия в чуждестранна валута

S&P понижи кредитния рейтинг на Русия в чуждестранна валута

От "CC" на "SD"

По данни на руското министерство на финансите към 1 февруари 2022 г. външният публичен дълг на страната възлиза на 59,5 млрд. долара, включително 38,97 млрд. долара неизплатени чуждестранни облигационни заеми. Русия има общо 15 активни облигационни емисии с падежи от 2022 до 2047 г.

По-рано ръководителят на Министерството на финансите заяви, че Русия ще изплати дълга в чуждестранна валута само ако валутните ѝ сметки бъдат размразени. В случай на отказ или липса на отговор от страна на банките-агенти Москва е готова да погаси и обслужи валутните си задължения в рубли. Това обаче би довело до значителна промяна в условията за обслужване на външния дълг, което най-вероятно ще се счита за неизпълнение на задълженията.

Русия избегна фалит и на ниво junk от Standard & Poor's

Русия избегна фалит и на ниво junk от Standard & Poor's

Руското министерство на финансите е дало указания за плащанията

В понеделник рублата отново започна да поевтинява на Московската борса. Към 13:25 ч. московско време доларът се търгуваше за близо 78,1 рубли, като в сутрешната търговия беше надхвърлил 82 рубли. В средата на деня в понеделник еврото се търгуваше за 84,7 рубли, а сутринта достигна 88,75 рубли.

До този понеделник рублата укрепваше в продължение на седмици въпреки продължаващата военна операция в Украйна и новите пакети от санкции срещу Русия. В края на миналата седмица тя достигна предвоенни нива спрямо долара и еврото.