Новото правителство на Румъния планира да промени закона за обществените поръчки, за да ускори публичните инвестиции.

Промяната на закона ще бъде една от основните цели, включени в управляващата програма на новия кабинет , съобщават местни медии.

"Ще бъде създадена бързо работна група, включваща представители на местните власти и специалисти от министерствата и Националната агенция по обществени поръчки, които ще се срещнат в рамките на един уикенд в рамките на максимум две седмици и ще изготвят проектозакон за обществените поръчки, който опростява процедурите и премахване на проблемите, които блокират инвестициите в продължение на години ", каза Ливиу Драгнеа в понеделник.

Жена вади Румъния от правителствената криза

Жена вади Румъния от правителствената криза

Новият кабинет ще е ясен на 29 януари

Кабинетът Михай Тудосе прие миналата година извънредна наредба, която предвижда, че процедурите за възлагане на обществени поръчки се отнасят само за договори над 200 000 евро и че придобиването на това ниво не е необходимо да минава през системата за електронни обществени поръчки - SEAP.

Румъния изяви претенции да бъде източният стълб на ЕС

Румъния изяви претенции да бъде източният стълб на ЕС

Всяка друга версия на регионализъм е фундаментално срещу интересите

Няколко инициативи за изменение на закона за обществените поръчки бяха внесени в парламента от депутати от управляващата коалиция. Някои от тях са насочени към премахване на най-ниската цена или най-ниската цена като основен критерий за възлагане на обществени поръчки.