Бензинът в Русия все още е един от най-евтините в Европа. Това показват данните от проучване на руската новинарска агенция "Новости".

В същото време Русия заема едва 20-то място в Европа по количество гориво, което може да бъде закупено със средната работна заплата в страната. А на дъното по този показател се намира Украйна, като нейните граждани могат да си позволят да купуват 3,3 пъти по-малко бензин от руснаците.

Руснаците са проучили ситуацията в 33 европейски страни, както и в Казахстан. Данните отчитат положението към средата на януари, а за Норвегия, Казахстан и Украйна - в края на декември. Сравнявани са цените на най-масово използвания бензин А-95.

В абсолютни цени най-ниската цена е регистрирана в Казахстан. В руска валута литър бензин А-95 там струва 30,9 рубли.

На второ място е Русия с 45 рубли за литър. Беларус е на трето място - 46,9 рубли. Следва Украйна със 72,1 рубли.

По-нататък в класацията са повечето страни от Източна Европа, които също са с относително ниски цени на горивата.

Най-скъп е бензинът в Холандия - 117,7 рубли за литър. Следват Норвегия, Дания, Италия и Гърция. В тези страни литър бензин струва повече от 112 рубли.

При дизела най-евтиното гориво също се продава в Казахстан (46,5 рубли за литър), следват Русия и Беларус (47,2 рубли).

Най-скъп е дизелът в Норвегия - 114,5 рубли за литър. Сред лидерите по високи цени са Швеция, Великобритания, Италия, Франция и Финландия. Там цената надхвърля 105 рубли.

Ръст на цените е регистриран само при седем от изследваните страни. Най-резкият скок е бил в Беларус, където в сравнение с началото на 2018 г. цената на бензина се е повишила с 19,7 процента. На второ място е Русия с 9,7%, трета е Украйна със 7,5 на сто.

В Русия такова рязко увеличение се наблюдава за първи път през последните седем години. Цената на дизела се е увеличила с 15,8 процента.

Ако обаче се вземе предвид размерът на заплатите, класацията изглежда доста по-различно. На първо място по количество бензин, което може да закупи гражданин за една средна заплата, е Люксембург, където могат да бъдат купени повече от 3000 литра. В тази страна цените на горивата са сравнително ниски, а заплатите са сред най-високите в Европа.

На второ място е Норвегия с 2300 литра. Бензинът там е сравнително скъп, но заплатите също са много високи.

Австрия, Великобритания, Швеция и Дания не е изненадващо, че също са сред лидерите. Техните жители могат да закупят срещу тяхната средна заплата повече от 1900 литра бензин.

Русия се намира на 20-то място, близо до Естония и Португалия. Руснаците могат да купят със средна заплата около 826 литра бензин А-95.

Русия изпреварва в това отношение много страни от Източна Европа.

Последно място заема Украйна, чиито жители могат да купят само 247 литра бензин със средната заплата на страната, което е 12 пъти по-малко от водещия Люксембург и 3,3 по-малко в сравнение с Русия.

Сред аутсайдерите, отбелязват руснаците, са Румъния, България, Латвия и Беларус.