В Русия отново заговориха за национализация, съобщава ТАСС.

Правителството няма намерение да национализира "Русал" заради американските санкции, но механизмът може да се приложи за подложени на санкции предприятия, каза пред репортери финансовият министър на Русия Антон Силуанов в кулоарите на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Алуминиевата компания на Дерипаска изгуби 49% от стойността си след санкциите на САЩ

Алуминиевата компания на Дерипаска изгуби 49% от стойността си след санкциите на САЩ

Паднаха с 49% до 2,38 хонконгски долара

В същото време, за да се спасят някои предприятия, може да се разгледа възможността за национализация, каза министърът. "Като принцип на подкрепа можем да помислим за национализацията за някаква символична сума, за да запазим производството, трудовия колектив и т.н. Като цяло може да се обмисли дали собствениците са подложени на санкции", обясни той.

FT: Катар ще подкрепи Дерипаска

FT: Катар ще подкрепи Дерипаска

Общият обем на депозитарните разписки е за $1,5 милиарда

Освен това, докато правителството не обмисля възможността за закупуване на алуминий от държавния фонд за подпомагане на "Русал", каза Силуанов. Министърът каза, че компанията е поискала от правителството помощ за ликвидност и търсене на продукти и сега тези предложения се разглеждат. Помощ за търсенето може да бъде осигурена чрез увеличаване на покупките на продукти на GAZ, добави Силуанов.

На 6 април САЩ наложиха нови санкции срещу Русия.