Шведският профсъюз на пристанищните работници реши в четвъртък да обяви блокада на кораби, свързани с Русия, съобщава телевизионният канал SVT, цитиран от ТАСС.

"Уведомихме организацията на работодателите и посредниците, че ще бъде въведена блокада", каза заместник-председателят на синдиката Ерик Хелгесон.

Преди две седмици организацията изпрати писмо до министъра на инфраструктурата Томас Енерут, призовавайки го да бъде забранено руски и свързани с Русия кораби да влизат в шведските пристанища, в противен случай синдикатът заплаши, че ще започне блокада.

Мярката ще се прилага за кораби, плаващи към или от Русия, принадлежащи на Руската федерация или превозващи руски стоки. Това означава, че всички операции по товарене и разтоварване, теглене и акостиране ще бъдат блокирани в шведските пристанища.

Блокадата ще започне на 28 март, целта й е "подкрепа на колегите в украинските пристанища и цивилното население на страната". Според Хелгесон "това е изключителна ситуация, която оправдава" тази мярка.

Засега ЕС макар и да обмисля подобна блокада, такава не е наложена, а много страни, включително България, получават нефт и други суровини от Русия. Литва обаче обяви, че обмисля да въведе сама такава забрана, пише Блатик Таймс.

Панамският канал остава отворен за руски кораби

Панамският канал остава отворен за руски кораби

Решението е на властите

Канада вече забрани влизането на руски кораби в пристанищата си и САЩ също обмислят подобна мярка.

Ограниченията срещу руските кораби са само част от безпрецедентните икономически и финансови санкции срещу Русия, които според американския президент са алтернативата на Трета световна война, а Путин ги нарече опит за "икономически блицкриг".

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна