Европейският съюз отбеляза спад на емисиите на въглероден диоксид от електроцентрали и промишлени обекти с рекордните 15,5 процента миналата година, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Политико".

Основната причина според нея е стремително нарастващото производство на енергия от възобновяеми източници, което довело до рязък спад на електроенергията, произведена от изкопаеми горива през 2023 г., като замърсяването в енергийния сектор спадна с 24 процента в сравнение с 2022 г.

В изявление късно в сряда Европейската комисия нарече спада от 15,5 процента на емисиите "рекордно" намаление.

Спадът през 2023 г. беше още по-рязък, отколкото през 2020 г., когато пандемията от коронавирус намали емисиите с 13,3 процента, последвано от възстановяване от 7,3 процента през 2021 г. През 2022 г. емисиите намаляха с по-малко от 2 процента.

Предварителните данни за 2023 г. показват, че "емисиите от парникови газове вече са с около 47% под нивата от 2005 г. и са на път да постигнат целта за 2030 г. от 62% спад", каза Комисията.

ЕК призова за по-амбициозни мерки за енергетиката и климата

ЕК призова за по-амбициозни мерки за енергетиката и климата

Комисията има индивидуални препоръки към страните членки

Пазарът на въглеродни емисии регулира около 45 процента от общите емисии на парникови газове в блока през 2023 г., обхващайки енергоемки индустрии, електроцентрали и някои полети в Европа. Схемата, която начислява цена за лицензи за замърсяване, се разшири през 2024 г., за да обхване и емисиите от корабоплаването.

Спадът от 24 процента в емисиите от енергийния сектор до голяма степен се дължи на увеличаването на вятърната и слънчевата електроенергия, каза Комисията.

И все пак фирмата за анализ на пазара на въглеродни емисии Veyt предупреди, че слабият икономически растеж също играе роля в потисканото търсене на електроенергия.

"Спадът на търсенето на електроенергия... в крайна сметка може да бъде обърнат, ако икономиката се възстанови", каза Ингвилд Сьорхус, мениджър за европейски въглероден анализ във Veyt.

Но това не отменя дългосрочните тенденции, добави Сьорхус: "Изграждането на възобновяем капацитет и постепенното премахване на въглищата, от друга страна, са по-структурни промени и вероятно ще продължат."

Промишлените емисии са намалели със 7 процента през 2023 г., което ЕК приписва на подобрения в ефективността, както и на спад в производството.

Европейските предприятия се борят със смесица от високи лихвени проценти, високи разходи за енергия, инфлация и намаляващо търсене. Така че спадът на промишлените емисии през 2023 г., отбеляза Сьорхус, "не трябва да ни заблуждава да вярваме", че основните замърсители ще постигнат своите климатични цели.

Авиационните емисии междувременно са нараснали с 10 процента в сравнение с 2022 г., част от "продължаващото възстановяване" след пандемията, каза Комисията.

Глобалният капацитет за възобновяема енергия се е увеличил с 52% за 5 години

Глобалният капацитет за възобновяема енергия се е увеличил с 52% за 5 години

Най-голямо увеличение на възобновяемия капацитет се наблюдава при слънчевите електроцентрали със 138,5%