На компанията за скутери на самообслужване Cityscoot е наложена глоба в размер на 125 000 евро за "почти постоянно" геолокализиране на клиентите ѝ, съобщи във вторник френският орган за защита на личните данни Cnil.

Това съобщи френският сайт "Капитал".

Френският стартъп предлага повече от 7000 електрически скутера, които се предлагат на улицата за краткосрочно наемане, в Париж и Ница, както и в Милано и Торино в Италия.

По време на проверките от френския регулаторен орган установили, че компанията е "нарушила непропорционално неприкосновеността на личния живот на своите клиенти, като ги е геолокирала почти постоянно". "По време на наемането на скутер от частно лице дружеството е събирало данни за геолокацията на превозното средство на всеки 30 секунди. Освен това дружеството е записвало тези пътувания", се казва в изявление на Комисията за защита на личните данни.

Cityscoot оспорва решението и заявява, че "обмисля" да заведе дело. Cityscoot се защитиха като посочиха, че събират тези данни, за да обработва нарушения на правилата за движение, жалби на клиенти, обаждания до службата за поддръжка в случай на падане например, както и за управление на искове и кражби.

През 2022 г. Комисията наложи глоба от 175 000 евро на Ubeeqo, компания за отдаване на автомобили под наем на самообслужване (дъщерно дружество на Europcar), поради същите причини.

Според Комисията за защита на личните данни Cityscoot, подобно на Ubeeqo, "не е спазила принципа за свеждане на данните до минимум: данните трябва да са адекватни, релевантни и не прекомерни по отношение на целта, за която се събират и използват".