Правителството на Обединеното кралство обяви планове за премахване на повечето финансови правила на ЕС след Брекзит в голям пакет от финансови реформи, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Сред над 30-те регулаторни мерки, наречени Единбургските реформи, Обединеното кралство планира да преработи правилата на ЕС в много области, включително разкриване на информация за потребителите, проспекти, застраховане, дългосрочни инвестиционни фондове, къси продажби, плащания, потребителски кредит и инвестиционни проучвания.

"Единбургските реформи са възможни благодарение на нашата свобода след Брекзит, за да осигурят гъвкав и собствен регулаторен режим, който работи в интерес на британския народ и нашия бизнес", каза министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт.

Правителството също така ще преразгледа противоречиви части от финансовите правила на Обединеното кралство след кризата: правилата за "ограничаване", които разделят инвестиционното банкиране и банкирането на дребно, и режима за висшите мениджъри, който държи висшите ръководители отговорни за финансовите провали

"Обединеното кралство е суперсила на финансовите услуги - и ние отдавна се възползваме от и сме ангажирани с висококачествени регулаторни стандарти", каза министърът за Лондонското Сити Андрю Грифит.

Мерките имат за цел да укрепят позицията на Лондон като глобален финансов център и да поемат водеща роля в екологичните и цифрови финанси. Това е вторият пакет от реформи за преразглеждане на финансовия правилник на ЕС след Брекзит и следва публикуване на законопроекта за финансовите услуги и пазарите през юли.

Риши Сунак: Държавата не може да реши всички проблеми

Риши Сунак: Държавата не може да реши всички проблеми

Той иска да възвърне общественото доверие, като бъде честен за степента на предстоящите икономически трудности