Великобритания постави армията в режим на готовност за доставка на гориво от днес, след като остър недостиг на шофьори на камиони предизвика паническо купуване, което остави бензиностанциите без горива в цялата страна и породи опасения, че болниците ще останат без лекари и медицински сестри, информира "Ройтерс".

Опашки от шофьори се извиха в онези бензиностанции, които все още работеха в големите градове, въпреки че десетки обекти бяха затворени с табели, че не разполагат с бензин и дизел.

Паническо купуване остави до 90% от бензиностанциите без гориво в големите градове в Англия

Паническо купуване остави до 90% от бензиностанциите без гориво в големите градове в Англия

Голям недостиг след Брекзит на шофьори на камиони във Великобритания сее хаос

Недостигът на шофьори на камиони след Брекзит, влошен от изтощителното спиране на изпитите за получаване на свидетелство за управление на камиони по време на затварянията заради COVID-19, пося хаос през британските вериги за доставки, водейки до опасност от недостиг и повишаване на цените в месеците преди Коледа.

Министърът на бизнеса Куаси Куартенг каза, че ограничен брой шофьори на военни цистерни са били поставени в състояние на готовност да бъдат изпратени, за да доставят гориво, ако е необходимо.

"Въпреки че индустрията, снабдяваща с горива, очаква търсенето да се върне към нормалните си нива през следващите дни, редно е да предприемем тази разумна, предпазна стъпка", отбеляза Куартенг в изявление късно вчера.

Великобритания зове хората да не купуват панически заради затворени бензиностанции

Великобритания зове хората да не купуват панически заради затворени бензиностанции

Липсват шофьори на камиони, които да доставят гориво

"Ако е необходимо, разполагането на военнослужещи ще осигури на веригата за доставки допълнителен капацитет като временна мярка, която ще помогне за смекчаване на натиска, причинен от скокове в локалното търсене на гориво", допълни Куартенг.

На някои бензиностанции се разразиха сблъсъци, докато шофьорите се тълпяха за гориво.

Атмосфера на хаос обхвана петата по големина икономика в света през последните седмици, след като недостигът на шофьори на камиони напрегна веригите за доставки и скок в цените на природния газ на едро в Европа доведе до фалит на енергийни компании.

Търговци на дребно, шофьори на камиони и логистични компании предупредиха, че цените на всичко - от енергията до коледните подаръци, ще трябва да се повишат.

Министри, компаниите за горива и бензиностанциите казват, че има достатъчно запаси от гориво, но липсата на шофьори на камиони в комбинация с паническото купуване е изтощило системата.

Такава е сериозността на ситуацията, че Британската медицинска асоциация призова здравните работници да получат приоритетен достъп до гориво, за да гарантират, че здравната служба може да работи.

Търсенето на гориво доведе до това, че 50% до 90% от бензиностанциите останаха без бензин и дизел в някои райони на Великобритания според Асоциацията на търговците на дребно на бензин, която представлява независими търговци на горива, които представляват 65% от всички 8 380 британски бензиностанции.