Новият британски премиер Риши Сунак обмисля да замрази бюджета за чуждестранна помощ на страната за още две години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на в. "Телеграф".

Разходите на Великобритания за чуждестранна помощ са определени на 0,5% от националните приходи. Правителството ги сви преди две години, тъй като страната понесе тежък удар върху публичните финанси заради пандемията от COVID-19.

Сунак, който по това време беше финансов министър, заяви миналата година, че разходите за чуждестранна помощ трябва да се върнат до 0,7% от икономиката до 2024-2025 г. По информация на "Телеграф" обаче се обмисля удължаване на срока на намаляване на разходите за чуждестранна помощ с още две години - до 2026-2027 г.

Допълва се, че са възможни по-големи съкращения, а също има възможност за обвързване на разходите за чуждестранна помощ с инфлацията за три години напред.

Новината идва в момент, когато британското правителство подготвя съкращаване на разходите и отмяна на данъчни облекчения, тъй като нарастващите разходи за ипотеки, храна и отоплението свиват бюджетите на голяма част от домакинствата в страната.

Инфлацията във Великобритания продължава да чупи рекорди

Инфлацията във Великобритания продължава да чупи рекорди

През юни тя достигна нов 40-годишен връх от 9,4%