Правителството на Великобритания ще обяви следващата седмица как възнамерява да намали субсидиите за нарастващите енергийни разходи на бизнеса, след като финансовият министър Джереми Хънт описа настоящата програма като "неустойчиво скъпа", предава Ройтерс.

Настоящата шестмесечна програма, която продължава до края на март, се очаква да струва 18,4 милиарда паунда (22,2 милиарда долара), съгласно публикуваните прогнози през ноември.

Цените на природния газ във Великобритания започнаха да се покачват рязко през втората половина на 2021 г. и скочиха, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава те са нестабилни и въпреки че сега са отново около същото ниво като преди година, те все още са няколко пъти по-високи от началото на 2021 г.

Британското финансово министерство заяви, че Хънт ще обяви резултата от прегледа на енергийната подкрепа за бизнеса, когато парламентът се върне от коледната ваканция следващата седмица.

Въпреки това, когато Хънт се срещна с бизнеса в сряда, той предупреди, че всички бъдещи субсидии ще бъдат по-малки и описа настоящата схема като "неустойчиво скъпа", като разходите потенциално достигат десетки милиарди, ако тя продължи.

"Нито едно правителство не може да предпазва постоянно бизнеса от този шок на цените на енергията", казаха от финансовото министерство.

"Финансовият министър обясни, че всяка бъдеща подкрепа, макар и на по-ниско ниво, ще бъде предназначена да им помогне да преминат към новата среда с по-високи цени и да избегнат ръба на пропастта", добавиха от министерството.

Първоначално британското правителство трябваше да публикува своите предложения за енергийна подкрепа за бизнеса преди края на 2022 г.

В своя ноемврийски фискален отчет Хънт намали наполовина нивото на енергийните субсидии, от които обикновените домакинства ще се възползват след 1 април. Това ще доведе до повишаване на годишната сметка за енергия на средното домакинство с 20% до 3000 паунда, спестявайки на правителството 14 милиарда паунда следващата финансова година.

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Те бяха обявени от финансовия министър