Ако я нямаше вълната от имигранти, която събуди ксенофобските настроения и наложи протекционистични закони във Великобритания, икономическият ръст на Острова щеше да е значително по-бавен, а инфлацията по-висока.

Това се казва в доклад на Ernst and Young, цитиран money.bg.

Според доклада икономиката на страната ще нараства с 3% годишно, ако имиграцията продължи да се покачва със същия темп, като през последните две години.

При нулева имиграция обаче, потенциалният ръст на икономиката ще спадне на 2.2%.

Между 2002 и 2006 година родените в чужбина работници за заели две трети от новите работни места в Обединеното кралство.
Като цяло имигрантите получават по-ниски заплати и нямат голяма възможност да преговарят за увеличение на заплатите, което задържа инфлацията ниска.

Според направените оценки, от 1997 г. досега във Великобритания са пристигнали 1.5 млн. имигранти.
Според професор Питър Спенсър чуждестранните работници, които идват в UK, очевидно повишават нивото на производителност, едновременно задържайки инфлацията в страната.

Все пак е ясно, че ръстът на имиграцията води и до ръст на безработицата сред младите британци.
„Предвид възрастта и опита на много от новите имигранти, вероятно местните младежи губят битката за назначаване на работа", обяснява професорът.

Най-новият приток на работници (след приемането на България и Румъния в ЕС) е с по-ниска квалификация отколкото миналият.
Работните заплати на пристигащите от Източна Европа са 50% до 60% по-ниски от средните стойности за Великобритания.