Венецуела получи нова пратка от около 80 000 дози руска ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Това съобщиха представители на властта в събота, цитирани от "Ройтерс".

Това се случва на фона на притеснителни данни за заболеваемостта - случаите на COVID-19 нарастват и депутатите от опозицията разкритикуват правителственото за разпространението на ваксините.

Пратките различни ваксини, които Венецуела е получила до момента, са 880 000 дози, каза министърът на здравеопазването Карлос Алварадо. Той каза, че правителството ще се съсредоточи върху имунизирането на здравни работници и възрастни хора с новите пратки. Венецуела също така е ваксинирала държавни служители, пожарникари, персонал от гражданската защита и други.

По думите му при посрещането на пратката, тази ваксина е най-ефективната подобна в света.

"Процесът на ваксинация във Венецуела е напреднал по задоволителен начин", каза Алварадо в държавна телевизия, излъчена от международното летище Майкетия близо до столицата Каракас, където пристигна самолетът с ваксините.

Венецуела готова да разменя петрол срещу ваксини

Венецуела готова да разменя петрол срещу ваксини

Не дава детайли как точно ще работи схемата

Страната преди това е получила 300 000 дози руска ваксина и 500 000 дози китайска ваксина Sinopharm за население от около 25 милиона.

Венецуела е отчела общо 189 381 случая на новия коронавирус и 2 009 смъртни случая, показват официални данни. Опозицията притисна Мадуро да разреши повече ваксини от инициативата на Световната здравна организация COVAX, която запазва дози за бедните страни.

Президентът Николас Мадуро заяви по-рано тази седмица, че правителството е извършило плащания към COVAX за около 11 милиона ваксини, но не уточни какви средства е използвало и дозите все още не са пристигнали.

Венецуела имунизира срещу коронавирус със Sputnik V от 18 февруари

Венецуела имунизира срещу коронавирус със Sputnik V от 18 февруари

Първи ще бъдат медиците, съобщи президентът Николас Мадуро