Масовата имунизация срещу коронавирус на населението на Венецуела с руската ваксина Sputnik V ще започне на 18 февруари. Това съобщи президентът Николас Мадуро, цитиран от ТАСС. "Този четвъртък, 18 февруари, започва ваксинирането на целия медицински персонал с ваксината Sputnik V. Благодарение на сътрудничеството между Русия и Венецуела ние гарантираме здравето на нашите хора", заяви държавният глава на пресконференция в сряда, която беше излъчено в неговия профил в Twitter.

Първата партида ваксина Sputnik V пристигна в южноамериканската държава на 13 февруари. Стана ясно, че приоритет са лекари и здравни работници, уязвими групи от населението, учители.

Венецуела залага на руската ваксина

Венецуела залага на руската ваксина

Латиноамериканската страна се бори с пандемията

През декември миналата година вицепрезидентът Делси Родригес обяви подписването на споразумение с руската страна за доставка на Sputnik V за ваксинация на населението. През октомври Руският фонд за директни инвестиции обяви доставката на руско лекарство в Каракас за третата фаза на клиничните изпитвания, в която участваха 2000 доброволци, сред които синът на държавния глава Николас Мадуро Гера.

През януари Венецуела регистрира "Спутник V" за приложение срещу COVID-19.

Венецуела купува 10 млн. дози от ваксината на Русия срещу COVID-19

Венецуела купува 10 млн. дози от ваксината на Русия срещу COVID-19

Венецуела щяла да произвежда руската ваксина във венецуелските лаборатории