Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че правителството му се е съгласило да закупи 10 млн. дози от руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, информира "Франс прес".

Ваксините щели да пристигнат през първото тримесечие на 2021 г., увери Мадуро на събитие в Каракас, излъчено по държавната телевизия, като добави, че "Венецуела ще произвежда руската ваксина във венецуелските лаборатории".

През август Русия стана първата страна, която регистрира ваксина срещу COVID-19, която нарече "Спутник V" в чест на първия в света сателит, изстрелян в космоса през 1957 г.

Обявлението обаче беше посрещнато със скептицизъм в международната общност.

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Предварителните резултати са едва вторите

Нейните разработчици съобщиха, че първоначалните резултати от тестовете показвали, че ваксината е 92% ефективна, два дни след като американският фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания BioNTech заявиха, че резултатите от третия етап са показали, че тяхната ваксина е повече от 90% ефективна, което предизвика надежда в битката срещу вируса.

В началото на октомври Венецуела започна да участва във фазата на клиничните изпитвания на "Спутник V," като участваха около 2000 доброволци, сред които и синът на Мадуро Николас Мадуро Гера.

От началото на епидемията във Венецуела през март правителството е регистрирало 96 933 заразени и 848 починали.

Ала опозиционни фигури и неправителствени организации поставят под въпрос числата, като казват, че заради недостатъчното тестване и информиране те могат да са много по-високи.