Преседателят на руската Държавна дума заяви в петък, че Украйна на практика се ипотекира в САЩ, като се опитва да използва заеми за оръжия за милиарди долари, предложени от президента на САЩ Джо Байдън, цитира думите му Ройтерс.

В четвъртък Байдън поиска от Конгреса 33 милиарда долара за подкрепа на Украйна - драматична ескалация на американското финансиране за войната с Русия - и украинският президент призова американските законодатели да дадат бързо одобрение на искането.

Вячеслав Володин, който като председател на долната камара на руския парламент често изразява възгледите на Кремъл, обвини Съединените щати, че се стремят да извлекат печалба от войната, като същевременно задължават бъдещите поколения украинци.

"Заем-наемът е стоков заем и не е евтин: много бъдещи поколения украински граждани ще плащат за всички боеприпаси, оборудване и храна, които ще доставят Съединените щати", каза Володин. Украинският президент Владимир Зеленски вкарва страната в дългова яма, добави той.

Искането на Байдън за финансиране включва над 20 милиарда долара за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, както и 8,5 милиарда долара пряка икономическа помощ за украинското правителство и 3 милиарда долара хуманитарна помощ.

В четвъртък Конгресът прие законодателство, което се позовава на Закона за ленд-лизинг от 1941 г., първоначално предложен от президента Франклин Д. Рузвелт за подпомагане на въоръжаването на британските сили, борещи се с нацистка Германия, за да позволи на Байдън да доставя оръжия на Украйна на заем, съобщи The New York Times.

Концепцията на "Заем-наем" дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът за "Заем-наем", приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година, предвижда:

1)Доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5-и)

2)Доставеното по "Заем-наем" имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити.

Текстовете на закона "Заем-наем" предвиждат, че след края на войната, в случай че американската страна е заинтересована, запазената техника и оборудване трябва да бъдат върнати на САЩ.