Ford и китайската Geely Holding се разбраха относно условията на сделката за продажбата на Volvo.

От американската автомобилостроителна компания заявиха, че окончателните документи за продажбата ще бъдат подписани в началото на следващата година. От двете страни не посочиха финансови подробности, съобщава Money.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Единственият голям американски автомобилен производител, който не премина през процедура по банкрут, заяви на 28 октомври, че Geely е предпочитания купувач за Volvo.

Според неофициална информация, цената на сделката ще бъде около 2 млрд. долара или над три пъти по-ниско от платените за Volvo пари преди повече от десет години.

В момена Volvo разполага със около 20 хиляди работници по целия свят, като 15 хиляди от тях са в родната Швеция. От началото на годината близо 6 хиляди души бяха съкратени, а на голяма част от персонала бяха намалени заплатите.

Очаква се продажбите на Volvo в края на годината да достигнат 325 хиляди или с 15 хиляди повече от тези през 2008 г. Резултатът обаче е с 29% по-нисък от 2007 г.
Сред плановете на Geely влиза изграждането на завод на Volvo в Китай, като най-вероятното и местоположение ще бъде в близост до столицата Пекин.