Сърбия няма да остане без доставки на газ. Това заяви сръбският президент Александър Вучич. Той допълни, че шефът на "Газпром" Алексей Милер го е уверил в редовните доставки, предаде ТАСС.

"Във вторник наистина говорихме с Алексей Милер, но не публикувахме тази информация тук. Мисля, че разговорът ни премина в изключително приятелски тон и завършихме с думите на президента Владимир Путин: "Няма да оставим Сърбия без газ." Благодаря на нашите руски приятели за това", каза сръбският лидер пред репортери в сряда.

Вучич каза още, че Сърбия обсъжда с Русия възможността за допълнително закупуване на газ заради студеното време. "Сега обсъждаме, ако имаме нужда, - а нашите руски приятели винаги са ни помагали тук, - заради студените дни има повече газ. Ще доплатим, но и това да не е баснословна цена. Вярвам, че Алексей Милер също ще помогне", каза сръбският лидер.

В тази връзка, каза президентът, шефът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович замина за Санкт Петербург. "От 1 януари 2022 г. ще получаваме същия "нов" газ на цена от 270 долара за хиляда кубически метра. Говоря за предвиденото количество газ на ниво от 2 милиарда кубически метра годишно", каза той.

На 7 декември Милър и Вучич обсъдиха по време на конферентен разговор въпроси за сътрудничеството, по-специално доставките на газ. Беше отбелязано, че за 11 месеца на 2021 г. Газпром достави 57% повече газ за Сърбия, отколкото през цялата 2020 г.

В резултат на преговорите в Сочи на 25 ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за хиляда кубически метра за следващите шест месеца, след което на Белград ще бъдат предложени условия за дългосрочен договор, който Вучич нарече "изключителен".

"Газпром" рязко увеличи доставките за Европа

"Газпром" рязко увеличи доставките за Европа

Но износът за Европа е паднал с 12,1% през 2020 г.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България отива в Сърбия.

В края на октомври Владимир Путин нареди на Газпром да увеличи доставките на газ за Европа, след като завърши попълването на вътрешните доставки на 8 ноември.