Бизнесът в Руската федерация трябва да бъде национално ориентиран, така че спечелените средства да се използват за развитието на страната. Въпросите за осигуряване на функционирането на такъв бизнес са приоритет за Държавната дума. Това заяви председателят на камарата Вячеслав Володин в своя канал в Telegram, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че през 2022 г. вече беше приет закон за забрана на издаването на лицензи за разработване на недра, нефт и газови находища на чуждестранни компании. Сега те са задължени да създават юридически лица в Руската федерация. Освен това чуждестранното участие е забранено със закон и в концесии, свързани с транспортната инфраструктура и транспорта. Депутатите приеха на първо четене и законопроект, забраняващ офшорните компании да бъдат концесионери в жилищно-комуналния сектор.

По думите му 75,9% от чуждестранните компании са останали в Русия. Това решение говори много. Те вярват в добрите перспективи за развитие на икономиката на нашата страна, доволни са от бизнес климата. Тези, които напуснаха, понасят разходи за милиарди долари, допълни Володин.

Според него местните предприятия запълват освободените ниши и увеличават обемите на производство.