Тревога в Испания заради ягоди с хепатит А, внесени от Мароко.

За случая сигнализира Системата за бързо предупреждение за фуражи и храни, съобщават испанските медии.

Асоциацията на фермерите от Валенсия призова за незабавни действия както от страна на испанското правителство, така и от Европейския съюз за справяне с тревожния проблем, позовавайки се на сериозни опасения относно рисковете за общественото здраве.

Според предупреждението на Системата за бързо предупреждение за фуражи и храни нивата на хепатит А, открити в ягодите, надвишават максимално допустимата граница от 25 гр., което предполага сериозен риск за здравето на потребителите.

Предполага се, че замърсяването може да е възникнало поради наличието на фекални вещества във водата, използвана за напояване в мароканските ферми.

От браншовата асоциация настояват испанският министър на земеделието Луис Планас да потърси обяснение от мароканското правителство и да очертае мерките, които възнамерява да предприеме, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще.

Освен това фермерите искат от Европейския съюз да приложи по-строги здравни инспекции на всички ягоди, влизащи на територията му от Мароко, както и да разшири този контрол върху други плодове и зеленчуци с произход от трети страни при необходимост.

Хепатит А е вирусна инфекция, която засяга черния дроб, причинявайки възпаление и увреждане на органа. Вирусът се разпространява предимно чрез замърсена храна и вода, както и чрез директен контакт със заразено лице.

Световната здравна организация отбелязва, че лошата хигиена може да увеличи риска от заразяване.

Симптомите на хепатит А могат да включват висока температура, отпадналост, загуба на апетит, диария, гадене, коремни болки, тъмна урина и жълтеница.

Въпреки потенциалната тежест на заболяването, СЗО уверява, че почти всички пациенти се възстановяват напълно и развиват доживотен имунитет срещу вируса.