Големите автопроизводители в Япония планират да увеличат броя на наетата работна сила с още 7 000 души. Повите мерки заради очаквания ръст на производството през есента, съобщава РИА Новости.

Четири месеца след разрушителното земетресение и опустошителното цунами, които удариха страната на 11 март, големите автопроизводители успяха да възстановят обема на производството. На есен компаниите пък очакват да отбележат и ръст.

Стихиите нанесоха сериозен удар на автомобилната промишленост, тъй като от цунамито пострадаха много малки и средни фирми - производители на детайли за автомобилите.

Автоконцернът Toyota Motor Corp. планира да наемме 3-4 хиляди души. Nissan и Honda ще увеличат персонала си общо с 2 000 души, а по няколкостотин души ще наемат Mitsubishi Motors, Mazda, Fuji Heavy Industries.

След земетресението на 11 март една част от автопроизводителите бяха принудени временно да преустановят работа, мощностите бяха намалени наполовина. Основната причина възстановяването на обемите на производството да стане по-бързо, отколкото се предполагаше, е възобновяването на доставките на отделните детайли.