Южна Корея, обяви плановете си да наложи нови данъци на Apple, Amazon, Google и други световни технологични компании, съобщава "Корея Таймс".

Локално базирани компании се оплакват, че е несправедливо чуждестранните компании да плащат малко или никакви данъци в страната, заявявайки, че това създава "обратна дискриминация" срещу местните марки. Samsung се бори да се конкурира с Apple и китайските марки, признавайки разочароващите продажби на свой водещ смартфон.

"Корея Таймс" съобщава, че правителството планира бързо да въведе ново законодателство:

Правителството ще действа бързо, за да наложи данъци на Google, Apple, Amazon и други глобални IT компании. Политиците и законодателите, обръщат повече внимание на нарастващата критика, че фирмите печелят милиарди долари от продажби тук годишно, но не плащат данъци ...

Според закона правителството не е в състояние да обложи дружества в световен мащаб, тъй като не е задължително те да разкриват продажбите и оперативната си печалба тук. Законът за корпоративното данъчно облагане предвижда глобалните компании да плащат данъци, когато имат фиксирани места за бизнес в Корея.

Този закон предостави на световните компании оправдание за избягване на данъци, докато бързо разширяват бизнеса си, тъй като базите им са установени в други страни като Съединените щати, Китай и Ирландия.

Местни компании от години настояват правителството да обложи чуждите компании в Корея. Ах Йонг-санг, политически съветник на управляващата Демократическа партия на Корея коментира, че настоящият закон улеснява "избягването на данъци" от компании, установени извън страната.

Apple се отказа от план да открие център за данни за $1 млрд. в Ирландия

Apple се отказа от план да открие център за данни за $1 млрд. в Ирландия

Заради съдебни пречки и забавяне

Този ход е подобен на наблюдаващото се в Европа, където има същите възражения, че Apple не плаща данъци върху местни продажби. Компанията успява да реализира всичките си европейски приходи от продажби в Ирландия, където има спорен договор с правителството да плати много ниска данъчна ставка.

Впоследствие бе установено, че ирландското правителство е нарушило закона, като е предложило намалена данъчна ставка, а Apple е в процес на връщане на данъци в размер на 13 млрд. долара и обжалвания.

Италия обвини Apple, че не са декларирали повече от 1,3 млрд. долара доходи от търговия на дребно, а производителят на iPhone впоследствие се съгласи да плати 347 млн. долара данъци върху тези продажби.

Фейсбук и Гугъл стават твърде големи, за да се управляват, предупреждава Макрон

Фейсбук и Гугъл стават твърде големи, за да се управляват, предупреждава Макрон

Технологичната революция всъщност е политическа революция