Днес е било подписано споразумение на стойност 43 млрд. долара за изграждане, както южнокорейското правителство го определи, на най-големия офшорен комплекс за вятърна енергия в света, след като страната се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2050 г., информира "Франс прес". 

Южна Корея разполага с малко собствени енергийни ресурси и разчита на вносни въглища - евтино, но мръсно гориво - за около 40 процента от електроенергията си.

Вятърът за пръв път съставлява повече от половината електроенергия във Великобритания

Вятърът за пръв път съставлява повече от половината електроенергия във Великобритания

Голям пробив за енергията от ВЕИ

Президентът Мун Дже-ин обяви целта за въглероден неутралитет миналата година, но в същото време се стреми да премахне ядрената енергия, оставяйки страната в зависимост от възобновяемите енергийни източници да постигнат невъзможното.

Муун надзираваше подписването на споразумението за 48 трлн. вона (43 млрд. долара) за изграждане на комплекса край Синан в югозападната част на страната, който според него ще бъде седем пъти по-голям от сегашния най-голям офшорен вятърен парк в света.

С максимален капацитет от 8,2 гигавата, правителството разчита на тази мощност, която е еквивалентна на шест атомни електроцентрали.

Мун посочи, че позицията на страната на Корейския полуостров ѝ дава географско предимство.

"Ние имаме безкрайния потенциал на офшорната вятърна енергия в морето от три страни и разполагаме с най-добрите технологии в света в свързани области", добави той.

В споразумението участват 33 различни организации, сред които регионалните правителства, производителят на електроенергия KEPCO и големи частни фирми, включително Doosan Heavy Industries & Construction и SK E&S.

Мун предупреди, че може да отнеме повече от пет години за започване на строителството, въпреки че правителството ще се опита да ускори процеса.

Миналата година Сеул обяви целта си да се превърне в една от петте най-големи страни в света по офшорни вятърни мощности до 2030 г.

Южна Корея също така планира да намали съществуващите си атомни електроцентрали - в момента единственият значим нисковъглероден енергиен източник в страната - от 24 на 17 до 2034 г., намалявайки производството на енергия в сектора с почти наполовина.