Вятърната енергия е съставлявала повече от половината от ежедневно генерираната електроенергия на Великобритания в събота след бурята "Бела" според енергийния гигант Drax, цитиран от "Франс прес".

Процентът на вятърната енергия в енергийния микс на страната достигна рекордните 50,67 процента в събота, уточни компанията, подобрявайки предишния рекорд от 50 процента през август.

"За първи път някога (в събота), на фона на бурята "Бела", повече от половината електричество на Великобритания се генерира от вятъра", пишат от Drax в "Туитър".

Те добавят: "Това е първият път, когато вятърът доставя по-голямата част от енергията на страната в продължение на цял ден."

Обнадеждаващата новина идва преди COP26, световната среща на високо равнище под егидата на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в Глазгоу догодина.

Британското правителство иска вятърните паркове, намиращи се недалеч от брега, да осигуряват една трета от електроенергията в страната до 2030 г., като част от стратегията му за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., за да помогне за изпълнението на ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата.

Обединеното кралство също така постави ядрената енергетика в основата на своята нисковъглеродна енергийна политика.

"Великобритания преживя революция във възобновяемите енергийни източници през последното десетилетие с растежа на биомасата, вятъра и слънчевата енергия", посочват от Drax.

В допълнение към подобряващата се картина за ВЕИ, Електроенергийният системен оператор на страната изтъкна, че тази година е историческа за възобновяемите енергийни източници във Великобритания.

"2020 г. беше най-зелената година в историята за британската електроенергийна система, като средната интензивност на въглерода - мярката за емисии на CO2 на единица консумирана електроенергия - достигна ново дъно", се казва в изявление на Електроенергийния системен оператор.

От оператора обявиха също, че на Коледа, 25 декември, делът на въглищата в британския електроенергиен микс за първи път е бил равен на нула.

Това в сравнение с едва 1,8% през предходната година и 20% през 2009 г.