От 5 октомври Националната банка на Украйна реши да забрани на украинците да прехвърлят средства от банкови карти в гривни към валутни карти, издадени от чуждестранни банки. Представители на Централната банка обясняват решението с факта, че  след предоставяне на тази възможност сред гражданите започнаха да зачестяват случаите на транзакции, които не са предназначени за подпомагане на роднини - бежанци в чужбина, а за спекулиране с разликата в обменните курсове, предава УНИАН.

В същото време експертната общност и представителите на местния бизнес смятат, че това решение не е навременно, тъй като тези транзакции остават незнаичтелни и следователно не може да позволят на украинците да изтеглят значителни суми валута от страната. От друга страна, този платежен метод служи като важен инструмент и улеснява живота на онези граждани, които искат да подкрепят своите роднини и приятели в чужбина с парични преводи.

В момента няма пряка възможност за гражданите да купуват долари и евро за гривни, използвайки по-благоприятен безналичен обменен курс.

Ако през април беше възможно да се изпращат пари в чужбина от една карта в размер на 100 000 гривни (2700 долара) на месец, то от юли това ограничение бе намалено до 30 000 гривни (800 лв). Сега тази възможност отпада напълно.

В момента има разлика в цената на реалната и безналичната валута. От началото на войната разликата достига 10 процента. Така че, ако 1 безналичен долар сега струва 38 гривни, то 1 долар в брой струва 42 гривни.

Националната банка позволи на украинците да купуват безналична валута, но само чрез механизма на тримесечен депозит.

В момента няма пряка възможност гражданите да купуват долари и евро за гривни, използвайки по-благоприятния безналичен курс. В крайна сметка Националната банка забрани подобни операции в края на февруари. Тоест гражданите при липса на достатъчно пари в брой в банковите институции и невъзможността за извършване на безналични операции във връзка с решението на Централната банка трябва да се обърнат към уличните обменни бюра, които се възползват от тази ситуация, като въведоха подценен обменен курс на гривната спрямо чуждестранните валути.

В момента украинците могат да продължат да прехвърлят пари в чужбина от своите украински валутни карти, тъй като тези операции не са обект на забрана.

Освен това е възможно да се прехвърлят средства между платежни карти в гривни на украински банки, независимо от страната на действителното пребиваване на клиента. Тоест, ако роднини или приятели в чужбина имат карти в гривни издадени в украински банки, те могат лесно да плащат с нея почти навсякъде по света. По време на такива операции банката автоматично конвертира гривната във валутата, в която се извършва плащането.

От началото на тази година златните и валутни резерви на страната, въпреки безпрецедентната кредитна и безвъзмездна подкрепа на украинските съюзници и партньори, са намалели с 12 процента до 25,4 милиарда долара. И намаляването може да продължи поради значителните разходи за поддържане на националната валута, финансиране на външнотърговския дефицит, както и разходите за плащане на външни и вътрешни кредитни задължения на страната в чуждестранна валута.

Украинците все още имат възможност както да натрупват спестявания в чуждестранна валута с помощта на конвертируеми депозити, така и да помагат на роднини в чужбина, като прехвърлят средства от украински валутни карти или карти в гривни на роднини. В същото време е предоставен списък с изключения за обучение, лечение и някои други важни неща по време на извършването на валутни транзакции от карти в гривни. Въпреки това, за съжаление, той не покрива всички спешни нужди на украинците, така че Националната банка все още ще трябва да работи върху неговото допълване и изясняване, коментират от УНИАН.

МВФ отпуска 1,3 милиарда долара на Украйна

МВФ отпуска 1,3 милиарда долара на Украйна

Киев е получил гаранции от своите партньори