Дефицит на тоалетна хартия може да възникне в света в резултат на недостиг на кораби за доставка на суровини от Южна Америка, съобщава "Блумбърг".

По информация на американската новинарска агенция, бразилската компания Suzano Papel e Celulose, която е най-големият производител на дървесна маса - полуфабрикат за редица продукти, включително за тоалетната хартия, - е предупредила, че "глобалният недостиг на транспортни контейнери може да доведе до затруднения в доставките на суровини".

Suzano Papel e Celulose държи дял от около една трета от световните доставки на дървесна маса. Според агенцията компанията използва за превоз на суровини контейнеровози - кораби, предназначени за превоз на насипни товари. През последните месеци има остър недостиг на контейнери и кораби за тяхното транспортиране в света заради увеличения обем на морския трафик. Според главния изпълнителен директор на бразилската компания Уолтър Шалк кризата се задълбочава и сега има недостиг на кораби за насипни товари.

Значителни смущения в търговията с целулоза "в крайна сметка могат да повлияят на предлагането на тоалетна хартия, ако производителите не разполагат с достатъчно запаси", подчертава "Блумбърг".