Като част от опит да облекчи натоварването върху гръцката средна класа, в съответствие с предизборните си обещания миналата година, се очаква консервативното правителство да включи пакет от мерки в средносрочна фискална програма, която ще бъде представена в парламента и е за 1,8 милиарда евро облекчение през 2021 г., съобщава "Катимерини".

Около 1,16 млрд. евро са от премахването на т. нар. налог за солидарност върху доходите, който е въведен през 2011 г., в пика на финансовата криза в страната. Останалото облекчение ще е от намаление с 2% на осигурителните вноски.

Заедно с по-нататъшното намаление, предвидено за юни, общото намаление на осигурителните вноски се оценява на 3%.

На практика прилагането на планираната мярка ще доведе до увеличение до 4% в доходите на милиони работници, които са на заплата, които не са включени в мерките за подпомагане, които консервативната администрация въведе миналата година.

Планираната реформа трябва първо да бъде съгласувана с представители на международните кредитори на Гърция, които, макар и вече да не диктуват фискалната политика след излизането на страната от статута за спасяване през 2018 г., все още контролират усилията на властите. Разговорите между правителството и чуждестранните служители през следващите седмици ще се стремят да осигурят необходимото фискално пространство за облекченията.

Предпоставка за такова споразумение изглежда е, че двете страни постигат споразумение за намаляване на високите цели за първичен излишък, искане, за което премиерът Кириакос Мицотакис отдавна притиска международните кредитори на Гърция да разгледат с оглед на подобряването на фискалната ситуация, като перспективите за икономиката се подобряват още повече.

Миналата седмица, след разговорите в Атина с Мицотакис, европейският комисар по икономика Паоло Джентилони заяви, че се съгласява с необходимостта от започване на преговори за намаляване на гръцките цели за първичен излишък. Въпреки че окончателното решение ще бъде взето от Еврогрупата, Джентилони коментира, че "инерцията" на Гърция в икономическите реформи и нейните "много положителни икономически цифри като цяло" означава, че е настъпил моментът за дискусия по тази тема.