Предвижда се 10 града да получат статут на мегаполис до 2030 г. с население от над 10 милиона души, съобщава "Световният икономически форум", цитирайки ООН и допълват, че така общият брой на мегаполисите ще достигне 43.

Повишаването на броя на мегаполисите е най-видимото доказателство за ускоряващата се глобална тенденция към урбанизация. През 1950 г. градовете са били дом на 751 милиона души, по-малко от една трета от световното население. Само два града (Ню Йорк и Токио) имаха над 10 милиона жители. Днес 55% от нас живеят в градски райони - това са 4,2 милиарда граждани. със следващото поколение този дял ще нарасне до 68%, като потенциално ще добави още 2,5 милиарда души към вече пренаселените градове.

20% от тези промени в градските райони ще се осъществят в Азия и Африка. Отчасти това се дължи на много високите нива на урбанизация на други места - четири от пет души в Америка и три четвърти от европейците вече живеят в градове. За разлика от тях, в градовете е само половината от населението на Азия, а Африка все още е предимно в селските райони.

Но това се променя бързо. В момента 22 от 33-те световни града с население над 10 милиона са в Азия и Африка, както и всички, с изключение на един от 10-те, които ще се присъединят към тях до 2030 година.

Най-голям растеж ще има Индия с 416 милиона нови градски жители до 2050 година. Делхи ще изпревари Токио като най-гъсто населен град в света до 2028 г., като до 2030 г. той ще нарасне до 39 милиона души. Бангалор и Ченай ще се присъединят към Хайдерабад и Ахмедабад.

Китай получава още две мегаполиси, като Ченду и Нанкин ще се присъединят към шестте, които вече са с над 10-те милиона население (Шанхай, Пекин, Чунцин, Тянжин, Гуанджоу и Шенжен).

Но растежът на Азия в никакъв случай не е ограничен до Индия и Китай. Столицата на Бангладеш, Дака, се очаква да бъде четвъртият по големина град в света до 2030 г., със зашеметяващите 28 милиона жители. Карачи и Лахор в Пакистан ще се издигнат нагоре в класацията, а Манила и Джакарта ще претърпят бум в населението. Новите мегаполиси ще включват Сеул и Хо Ши Мин, и Техеран също ще достигне 10 милиона души.

Наблюдава се забележително изключение от азиатския бум на населението в застаряващата Япония. Преди двадесет години Осака бе на второ място след Токио. Но населението на неговия столичен регион достигна най-високата си стойност от 19 милиона и сега всъщност намалява. До 2030 г. той ще отпадна от първите 10.

С най-многобройното население в села, Африка има най-големи възможности за промяна. Кайро ще остане най-големият град на континента. Но Киншаса в Демократична република Конго няма да бъде далеч назад, изпреварвайки Лагос през следващото десетилетие, и на път да пробие в топ 10. Столицата на Ангола Луанда ще се удвои до близо 15 милиона души. Дар-ес-Салам в Танзания, друг бъдещ мегаполис, нараства с половин милион души всяка година.

Изненадващо, не се предвиждат нови мегаполиси за Америка. Сао Пауло и Мексико Сити са понастоящем четвърти и пети по големина в света. Но до 2030 г. те ще спаднат до 9 и 8 съответно - всеки един все още е процъфтяващ, нарастващ мегаполис, но неспособен да се справи с необикновената експанзия, предвидена в Азия и Африка.

През 1950 г. САЩ могат да се похвалят с шест от 20-те най-големи града в света. До 2030 г. той ще има само един - Ню Йорк.

Европа е с най-много градове, които всъщност губят население (особено в Полша, Румъния, Русия и Украйна). Но също така тук е единственото място извън Азия и Африка, където ще се постигне статут на мегаполис до 2030 г. Не Париж, Москва или Истанбул - те вече са в списъка. След период на упадък през втората половина на 20-ти век и близо 200 години, откакто е бил най-гъсто населен град на планетата, Лондон отново нараства бързо.

Предизвикателствата, пред които са изправени мегаполисите в света, са огромни, тъй като милиони хора се преместват в райони, които често се борят с пренаселване. Жилищата, замърсяването, транспортът, инфраструктурата, неравенството и социалните сблъсъци, всички изискват творчески решения.

Снимка 404975

Източник: Световен икономически форум