Около 10 000 бойци се очаква да преминат във „внезапна атака" срещу чуждите войски в Афганистан, съобщи командирът на бунтовниците.

Очаква се бунтовниците да подновят своите атаки, най-вече в южната част на страната, където бойците са завладели главния град и са оградили ключов язовир.

Молла Абдул Рахим, командир на талибанската операция в южната провинция Хелманд съобщи, че военните ще предприемат крачка към внезапна офанзива.
Когато времето се затопли и листата на дърветата позеленеят, ще предприемем кървави атаки срещу чуждите американски войски", каза за Ройтерс по сателитен телефон от тайно скривалище Рахим.

В изявлението се посочва още, че подготовката на бунтовниците е приключила и близо 10 000 бойци са готови за сражение, в момента, в който им се нареди.

Талибаните ще предприемат партизански тактики срещу правителствените сили, както и срещу приблизително 45 000 чужди войски в страната. Очаква се ключовите действия да бъдат самоубийствени атаки.
Въстаниците съобщиха, че имат в наличност 2 000 атентатора самоубийци и други 3 000, които се подготвят.

Правителството на Афганистан съобщи, че военните се спонсорират от Пакистан, който е техен основен поддръжник от атаките от 11 септември в САЩ насам.
От своя страна Пакистан заяви, че бунтовниците са проблем само на  Афганистан.

Припомняме, че броят на самоубийствените атаки в Афганистан се увеличи драстично през изминалата година и броят на загиналите надхвърли 200 души.
Повече от 4 000 човека, четвърт от тях цивилни, бяха убити по време на сблъсъци през миналата година, най-кръвопролитната година, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 година, отбелязва агенцията.

Командири на НАТО и анализатори предупредиха, че се очаква настоящата година да бъде още по-лоша във военно отношение от изминалата.