Кубинският лидер Фидел Кастро се срещна с генералния секретар на ООН Кофи Анан в Хавана, предаде испанската агенция Еуропа Прес, позовавайки се на съобщение от кубинското посолството в Мадрид.

По време на срещата двамата политици говорили за значението на Конференцията на Движението на необвързаните страни, която тези дни се провежда в кубинската столица.

Освен това генералният секретар на ООН и кубинският лидер обсъдили ситуацията в Близкия Изток, както и положението в няколко африкански страни след покачването на цените на петрола.

Кастро благодарил на Анан за посещението му в Куба и му подарил екземпляр от второто издание на книгата „Сто часа с Фидел" на испанския журналист Игнасио Рамоне.

На срещата на Анан и Кастро присъствал и кубинският външен министър Фелипе Перес Роке и посланикът на Куба в ООН Родриго Малмерка.

Очаква се, че по-късно днес Анан ще участва на заседание на Конференцията на Движението на необвързаните страни.

Припомняме, че тя бе открита в понеделник. В Движението на необвързаните страни членуват 116 страни - това са предимно така наречените развиващи се държави от Азия, Африка и Латинска Америка.

На форума в Куба тази седмица участват делегации на 15 държави, които не са членки на Движението, а са само наблюдатели на срещата.