Над 100 000 души излязоха по улиците на Тайпе, след като тайванските власти подписаха противоречиво споразумение за търговско сътрудничество с Китай, предава „Ройтерс". Демонстрантите носят плакати с надписи „Защитете демокрацитя, изтеглете закона!".

Президентът на страната Ма Инзцю защити споразумението и изтъкна икономическите ползи от него, но жителите на страната възразиха, тъй като според тях то ще превърне частично признатата държава в прекалено зависима от Пекин.

Протестите в Тайпе започнаха на 23 март, когато бе обявен текстът на двустранната спогодба. Тогава демонстрантите превзеха правителствена сграда и университета в града, а за разпръсването им бяха изпратени повече от 1000 служители на реда.

Припомняме, че в началото на февруари Китай и Тайван започнаха първите си официални преговори от времето на Китайската гражданската война през 1949 година, когато островът мина под собствено самоуправление.

Подписването на споразумението за търговия между Пекин и Тайпе бе изненада за западните анализатори, тъй като отношенията между тях са изпълнени с напрежение, продължило повече от 60 години. Основна причина за това е значителната подкрепа, която Тайван получава от страна на САЩ, независимо от факта, че нито една страна от Западния свят все още не е признала бившата китайска провинция за независима държава.