Европейският съюз ще предостави помощ на пакистанското правителство в размер на 100 милиона долара.

Това стана ясно след срещата между президента на Пакистан Асиф Али Зардари и лидерите на ЕС, провела се в Брюксел.

Средствата ще се изразходват главно за подпомагане на близо два милиона души, които бяха принудени да напуснат домовете си, заради непрестанните въоръжени сблъсъци между военните части и талибаните в северозападен Пакистан. На тях ще им бъдат предоставени храна, вода и убежище.

В замяна искаме Пакистан да предприеме много сериозни стъпки срещу проявите на тероризъм и да направи това на месна почва
, коментира европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

По време на разговорите с пакистанския държавен глава, европейските лидери са изразили нарастващото си безпокойство от нестабилната ситуация в Пакистан, отбелязва БиБиСи.

По тяхно мнение задълбочаващата се несигурност в страната, може да повлияе в негативно отношение на международните усилия за прекратяване на бунтовническите прояви в съседен Афганистан.

Акцент на срещата е било и обсъждането на търговските взаимоотношения между страните от съюза и Пакистан. Лидерите на ЕС са се обединили около мнението, че съюзът е повече от готов да осъществява засилен търговски обмен с Пакистан, но само при условие, че страната демонстрира реално демократично развитие.