Бивш израелски министър, обвинен в шпионаж за големия враг на еврейската държава - Иран, е постигнал споразумение с прокуратурата, съгласно което той ще лежи 11 години в затвора, съобщиха от Министерството на правосъдието на Израел, цитирани от "Франс прес".

Като част от споразумението, Гонен Сегев ще се признае за виновен за сериозен шпионаж и предаване на информация на врага, се уточнява в изявление на ведомството. Той е бил министър на енергетиката и инфраструктурата в периода между 1995 и 1996 г.

Съдебното заседание, на което ще бъде обявена присъдата, е насрочено за 11 февруари.

Съдебният процес срещу Сегев започна през юли, но се проведе при затворени врати, като в публичността излязоха малко подробности относно обвиненията.

Сегев беше министър в правителството на Партията на труда на премиера Ицхак Рабин, след като изостави крайната десница, за да даде решаващ глас в подкрепа на мирното споразумение от Осло с палестинците.

По-рано той лежа в затвора по криминални обвинения.

През 2004 г. той беше обвинен в опит да контрабандира 30 000 хапчета екстази в Израел от Холандия, използвайки дипломатически паспорт с фалшифицирана дата на изтичане.

На следващата година той призна обвиненията като част от споразумение с прокуратурата.

Той също така е бил осъден за опит за измама с кредитна карта.