Потвърдените жертви на рухналата сграда в американския щат Флорида вече са най-малко 12 души, заявиха властите във вторник, цитирани от NY Post. Все още 149 души sa в неизвестност, а 125 са открити. Спасителната операция продължава шести ден.

Припомняме, по-рано стана ясно, че почти 3 години преди смъртоносния частичен колапс в четвъртък, инженер е изразил опасения относно структурни повреди на бетонната плоча под басейн и напукване в гаража, според документите.

Доклад за структурно проучване от октомври 2018 г. е бил включен в поредица от публични документи, публикувани за на уебсайта на Surfside. "Ню Йорк Таймс" пръв съобщи за доклада за теренното проучване.

Проучването на структурното поле заявява, че хидроизолацията под басейна и на входа на гаража поддава и причинява "големи структурни повреди".

Асоциацията на етажната собственост наема фирмата отново през юни 2020 г. "за изготвяне на план за ремонт и възстановяване на сгради от 40 години с подробни спецификации за завършване на необходимите ремонтни и възстановителни работи", се казва в изявлението.

По време на колапса са се извършвали ремонти на покриви, но бетонна реставрация не е започнала, казаха от компанията и добавиха, че тя "предоставя изключително" инженерни консултантски услуги и не предоставя услуги, свързани със строителството.

Близо 100 души все още са изчезнали в рухналата сграда във Флорида

Близо 100 души все още са изчезнали в рухналата сграда във Флорида

Властите провеждат спасителна операция