13 нови политически партии получиха официална регистрация от Министерството на правосъдието в Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. Така, заедно със седемте вече регистрирани, броят на партиите в страната става 20.

Процесът на регистрация на нови структури продължава, съобщават от руското Министерство на правосъдието.

Сред партиите, получили лиценз за политическа дейност са "Народна партия", „За жените на Русия", "Зелен Алианс - Народната партия", "Гражданите на Съюза", "Партия на социалните мрежи ", "Социалдемократична партия на Русия", „Комунистическа партия на социална справедливост", партия „Руските градове", "Млада Русия", „Нова Русия", "Партията на свободните граждани" и "Народна партия на Русия", последната от които, по данни на ИТАР-ТАСС, няма връзка с „Народна партия на Руската федерация", начело с Генадий Гудков, която все още очаква решение на Министерството на правосъдието.

Други две партии са възстановили регистрацията си.

Първа през май това направи Демократическата партия на Русия, начело с Андрей Богданов. Нейните поддръжници са участвалите в партия "Дясната кауза".
След това, в "Справедлива Русия" дойдоха представители от "Партията на пенсионерите на Русия" на Игор Зотов, който също обяви възраждането на ликвидираната по-рано структура на партията.

Според информация, публикувана на официалния уебсайт на Министерството на правосъдието, днес са подали заявление за регистрация 177 инициативни групи за създаване на политически партии.

До влизането в сила на новото законодателство, което значително опростява процедурата по регистрация, в Русия имаше само седем политически партии.

Това бяха "Единна Русия", Комунистическата партия, "Справедлива Русия", Либерално-демократическа партия на Русия, "Право дело", "Яблоко"" и "Патриотите на Русия".