Близо 1300 души са били арестувани от началото на протестите на 4 април във Венецуела. Информацията е на адвокатска асоциация в страната. По нейни данни над 750 човека са били задържани само от сряда насам.

При инциденти с насилие в последната нощ дванадесет души са загинали, а шестима са били ранени.

Инцидентите са свързани с мародерства в столицата на Венецуела.

11 са жертви в Ел Вале, бедно предградие на Каракас. Те са били на възраст между 17 и 45 години. Някои от тях били ударени от ток, а други - простреляни смъртоносно при опит да оберат пекарна, уточняват властите. Един човек е бил убит в Петаре, район в източната част на Каракас.

Тези смъртни случаи се случват на фона на седмиците на антиправителствени протести, съпътствани от ожесточени сблъсъци между полицията и проправителствени милиции, от една страна, и опозиционни демонстранти, от друга. Около 21 човека загинаха във Венецуела при насилие, свързано с протестите, а стотици бяха ранени.

Новата вълна от политически протести заля страната, след като преди няколко седмици Върховният съд на Венецуела се опита да изземе функциите на парламента, който е контролиран от опозицията. Макар и решението да беше отменено, опозицията излезе на улицата с искане за оставка на членовете на съда.