Най-малко 14 души са загинали при атака в отдалечен регион на Перу, известен с производството на кока, предаде Ал Джазира. Сред жертвите са и две деца. Нападението идва по-малко от две седмици преди балотажа на президентските избори.

Шефът на полицията на Перу Сезар Сервантес е съобщил за местен телевизионен канал, че са убити най-малко 18 души, докато военните посочват, че има 14 жертви.

Експрезидент на Перу изгонен от политиката за 10 г. заради пререждане за ваксина

Експрезидент на Перу изгонен от политиката за 10 г. заради пререждане за ваксина

Забраниха на бившия президент на Перу Мартин Вискара да заема държавна длъжност

"Категорично осъждам убийствата на тези 14 души," написа в "Туитър" временният президент на Перу Франсиско Сагасти, като увери, че е разпоредил армейски и полицейски патрули в района, за да не остане ненаказан този терористичен акт.

Убийствата са извършени в район на перуанската Амазонка, за който властите смятат, че се използва като скривалище от останките от движението "Сияйна пътека", което се бори с правителството през 80-те и 90-те години.

За президент на страната се борят левият кандидат Педро Кастильо срещу десния Кейко Фухимори. Кастильо набира позиции пред Фухимори преди гласуването на 6 юни. Той взима 44,8% от гласовете, според проучване, публикувано в неделя от Института за перуански изследвания (IEP). 34,4% получава Фухимори. Но много перуанци изразиха разочарование и умора преди първия тур на гласуването - при който Кастильо и Фухимори получиха съответно 19% и 13% подкрепа, тъй като страната преживя години на политическа нестабилност.

Кейко Фухимори отива в затвора

Кейко Фухимори отива в затвора

Тя бе арестувана през октомври

Перу също така е силно засегнат от COVID-19 и икономически спад, свързан с коронавирус.

В събота протестиращите протестираха в Лима и други големи градове, разпъвайки банери и извиквайки лозунга "Фуджимори никога повече". Бащата на Фухимори, бившият президент Алберто Фухимори, е в затвора по обвинения в корупция.