За поста президент на Русия, изборите за който ще се проведат на 2 март 2008 година, претендират 4-ма кандидати, издигнати от партии и 11 самостоятелни кандидата. Това съобщи Нина Кулясова, член на ЦИК, цитирана от РИА Новости.

Вчера изтече последният срок за подаване на документите за кандидатстване в Централната избирателна комисия. По думите на Кулясова първоначално желание да се явят на изборите са изразили 26 човека, но само 11 са подали пълния пакет от документи.

Нина Кулясова е обяснила, че предстои комисията да провери коректността на издигането на кандидатите.

До този момент официално са издигнати само двама от тях - бившият премиер Михаил Кесянов и лидера на Демократическата партия Андрей Богданов. В сряда Централната избирателна комисия ще разгледа въпроса за регистрацията на групите граждани, поддържащи издигането на Олег Шенин.

Сред независимите кандидати, освен горните, са и Николай Курянович, бивш депутат от Държавната дума, Владимир Буковски, писател и бивш дисидент, Сергей Глубков, Дмитрий Бердников, Валерий Беспалов, Юрий Гуджабидзе, Николай Зубков и Владимир Ищенко.

Партийните кандидатура са четири - Дмитрий Медведев, кандидата на „Единна Русия", Генадий Зюганов, кандидат на Комунистическата партия, Владимир Жириновски и Борис Немцов.

До 23 декември е срокът, в който партии може да подават своите номинации в ЦИК, след проведените им конгреси. По информация на ЦИК обаче останалите партии няма намерение да издигат кандидати, допълва Нина Кулясова.