Във Венецуела продължават многохилядните протести срещу Николас Мадуро - стигна се до сблъсъци, при които загинаха 16 души, около 150 са задържани, предадоха информационните агенции.

Припомняме, председателят на парламента Гуайдо обяви, че поема президентските правомощия на фона на нарастващото напрежение и призивите на международната общност към Николас Мадуро да се откаже от намерението да управлява втори мандат като президент. Конституцията на страната дава възможност да председателя на парламента да предприеме такава мярка.

Хиляди във Венецуела искат оставката на Мадуро

Хиляди във Венецуела искат оставката на Мадуро

И правителството ще падне, и правителството ще падне, това правителство ще падне

Националната гвардия е влязла с бронирана техника столичната община Чакао, в която Гуйдо обяви, че поема функциите на държавен глава.

В местните медии се появиха съобщения, че служители на военната и милитаризираната полиция в столицата Каракас масово преминават на страната на демонстрантите.

До момента Хуан Гуайдо е признат за временен лидер на страните от Европейския съюз, САЩ, Канада, Бразилия, Парагвай, Колумбия, Перу, Чили.
Подкрепа за Мадуро обявиха Русия и Куба.
Мексико зае изчаквателна позиция.

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела
Обновена

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

Могерини, Таяни, Туск с категорични изявления...

Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес заяви, че армията не признава Гуайдо за президент на страната, съобщи изданието "El Nacional".

"Отчаяние и нетърпимост застрашават мира на нацията. Войниците на родината не приемат президент, поставен в сянката на неясни интереси или самопровъзгласил се извън закона" - заяви Лопес.

Мадуро, който отказва да предаде властта, обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ и даде срок от 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

Мадуро обяви, че къса отношенията със САЩ, 7 държави вече не го смятат за президент

Мадуро обяви, че къса отношенията със САЩ, 7 държави вече не го смятат за президент

Признаха Хуан Гуайдо…

Малко по-късно беше разпространена информация, че Гуйдо е призовал чуждите дипломати да не се подчиняват на исканията на Мадуро.

Представителите на САЩ отказаха да напуснат Венецуела.

"САЩ не признават режима на Мадуро", заяви държавният секретар Майк Помпео.