•  "Медуза" може да приключи и без още подкрепления

173 души в Афганистан са били убити при самоубийствени атентати в Афганистан от началото на годината, съобщиха от НАТО, цитирани от АП.

Междувременно в навечерието на посещението на афганистанския президент Хамид Карзай и пакистанския премиер Шаукат Азиз в Джалалабад въоръжени нападатели изстреляха две ракети, но без да причинят жертви.

Говорител на НАТО поясни, че 151 от жертвите на самоубийствените атентати в страната през тази година са афганистански цивилни граждани, а останалите са войници на Алианса, на коалицията и от афганистанските сили на реда.

Милициите, оглавени  от талибаните, все повече използват тактиката на иракските бунтовници, в това число нападения чрез натоварени с експлозиви автомобили и крайпътни бомби в опит да свалят подкрепяното от САЩ правителство на Карзай, коментира агенцията.

Оповестяването на тези данни последва неотдавнашното предупреждение на американската армия, че се подготвя самоубийствен удар срещу чуждестранните сили в Кабул.

Това предупреждение на свой ред дойде след взривяването на кола бомба в града миналата седмица, при което загинаха най-малко 16 души, включително двама американски войници.
Това бе и най-смъртоносният атентат в Кабул след свалянето на режима на талибаните през 2001 година.